Yangihayot Tumanida Kriminogen Vaziyati Og‘Ir Hududlarda Jinoyatchilikning Oldini Olish Samaradorligini Oshirish Xususiyatlari - Mo‘minov, N. A. (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2026)
Maqolada Toshkent shahri Yangihayot tumani misolida kriminogen vaziyati og‘ir mahallalarda jinoyatchilikning oldini olish samaradorligini oshirish masalalari ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida mahallalar kesimida jinoyatchilikning sabablari, tarkibiy tuzilmasi va uni keltirib chiqarayotgan ijtimoiy, infratuzilmaviy hamda institutsional omillar o‘rganilgan. Ilmiy tahlil kriminologik determinatsiya, ijtimoiy nazorat va situatsion profilaktika nazariyalari asosida amalga oshirilgan. Maqolada davlat buyurtmalari asosida ilmiy tadqiqotlarni tashkil etish, matematik modellashtirish usullarini jinoyatchilik prognozida qo‘llash, mahalla yuridik klinikalari va ommaviy axborot vositalarining profilaktikadagi rolini kuchaytirish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ilgari surilgan.