Inson Embrional Rivojlanishida Qaltis Davrlarning Ahamiyati - Baxtiyorovich, Tilavov Tolib; Zakhirjonovich, Ergashev Shahzod; qizi, Choriyeva Sevara Uyg’un (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Inson embrional rivojlanishida qaltis davrlar — bu embrionning tashqi va ichki omillarga eng sezuvchan bo‘lgan bosqichlaridir. Ushbu davrlar organlar va tizimlarning shakllanishida muhim ahamiyatga ega bo‘lib, har qanday buzilish yoki stress embrionning rivojlanishiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Hozirgi davrda, ilm-fanning rivojlanishi va diagnostika texnologiyalarining yuksalishi natijasida, qaltis davrlarni aniqlash va ularga ta’sir etuvchi xavf omillarini o‘rganish inson salomatligini himoya qilishda muhim ahamiyat kasb etmoqda. Shuningdek, ushbu tadqiqotlar homiladorlikni rejalashtirish, genetik va teratogen xavflarni kamaytirish hamda tibbiyot amaliyotida profilaktik choralarni rivojlantirish imkonini beradi.