Atsetilsalitsil Kislota Bilan Davolanayotgan Yurak Ishemik Kasalligi Bemorlarida Oshqozon–Ichak Shilliq Qavatini Himoyalashda Rebamipidning O‘Rni Va Qo‘Llanish Tajribasi - Anvarovich, Djumayev Akbar (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Antitrombotik preparatlar (antiagregantlar va antikoagulyantlar) kardiologiya amaliyotida trombotik hamda tromboembolik asoratlarning birlamchi va ikkilamchi profilaktikasida keng qo‘llaniladi. Shu bilan birga, ushbu dorilarni qo‘llash qon ketish xavfini, xususan oshqozon–ichak yo‘llaridan gemorragik asoratlarni sezilarli darajada oshiradi. Kapsulyar videoendoskopiya ma’lumotlariga ko‘ra, antitrombotik vositalar nafaqat yuqori oshqozon segmentiga, balki ingichka va yo‘g‘on ichak kabi pastki bo‘limlarga ham nojo‘ya ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Shu sababli, oshqozon–ichak shilliq qavatini himoyalash va qon ketish holatlarining oldini olishda gastro- va enteroprotektiv xususiyatlarni birlashtirgan rebamipid preparatidan foydalanish maqsadga muvofiq hisoblanadi. Rebamipid me’da–ichak traktining barcha bo‘limlari darajasida shilliq qavatga kompleks himoya ta’sirini namoyon etadi. Uning klinik samaradorligi bir qator ilmiy tadqiqotlar bilan isbotlangan.