Ichak Mikrobiotasining Yallig‘Lanish Kasalliklari Rivojlanishidagi Roli Va Terapiyaga Javobni Bashorat Qilishdagi Diagnostik Ahamiyati (Adabiyotlar Sharhi) - Anvarovich, Djumayev Akbar (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Ichak mikrobiotasi oxirgi yillarda yallig‘lanishli ichak kasalliklari (YIChK) patogenezini tushuntirishda eng muhim yo‘nalishlardan biri sifatida qaralmoqda. Mikrobiota — bu gastrointestinal traktda yashovchi trillionlab mikroorganizmlardan iborat murakkab ekologik tizim bo‘lib, u immun tizimi, metabolik jarayonlar va ichak shilliq qavatining barqarorligini ta’minlashda asosiy rol o‘ynaydi. Mikrobiotaning tarkibidagi disbalans — disbioz, immun javobning buzilishiga, epitelial barrier funksiyasining zaiflashishiga va proinflamator mediatorlar sekretsiyasining ortishiga olib kelishi isbotlangan . Klinik tadqiqotlar Kronkasalligi va yarali kolitda Firmicutes qatoriga mansub foydali bakteriyalarning kamayishi, Proteobacteria guruhining esa ko‘payishi bilan tavsiflanishini ko‘rsatadi. Shuningdek, mikrobiota tarkibining individual xususiyatlari biologik terapiyaga, xususan anti-TNF preparatlariga javobni oldindan bashorat qilish imkonini beradi. Ushbu maqolada ichak mikrobiotasining YIChK rivojlanishidagi roli, mikrobiotadagi o‘zgarishlarning terapevtik samaraga ta’siri va mikrobiotani modulyatsiya qilishga asoslangan davolash strategiyalari batafsil ko‘rib chiqiladi.