STRESS HOLATLARIDA O‘QUVCHILARNING PSIXOLOGIK BARQARORLIGINI OSHIRISHDA O‘QITUVCHINING PEDAGOGIK MAHORATI - Yoʻldosh qizi, Yoʻldosheva Yulduz (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Ushbu maqolada o‘quvchilarning stress holatlarida psixologik barqarorligini oshirishda o‘qituvchining pedagogik mahoratining o‘rni tahlil qilinadi. O‘qituvchilarning stressni boshqarish bo‘yicha malakalarini oshirish, o‘quvchilarning stress darajasini kamaytirish va psixologik barqarorlikni oshirishda samarali usul sifatida aniqlangan. Tadqiqotda ikki metodologik yondashuv – eksperimental metod va so‘rovnoma metodi qo‘llanildi. Tajriba guruhi uchun o‘qituvchilarga pedagogik mahoratni oshirishga qaratilgan treninglar taqdim etildi, nazorat guruhi esa an’anaviy pedagogik metodlarga tayandi. Natijalar, tajriba guruhida o‘qituvchilarning stressni boshqarish malakalarining 80% ga, o‘quvchilarning stress darajasining esa sezilarli darajada kamayganini ko‘rsatdi. O‘quvchilarning psixologik barqarorligi 4.0 ± 1.2 dan 7.5 ± 0.8 gacha oshdi. Bu o‘qituvchilarning pedagogik mahoratini oshirishning o‘quvchilarning psixologik holatiga qanday ta’sir qilayotganini ko‘rsatadi.