Mustaqil Ta’limning Tashkiliy-Huquqiy Asoslari Va Ularni Takomillashtirish Yo‘Llari - Bekchanov Yashnarbek Jumanazar o’g’li (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Ushbu ishda mustaqil ta’lim tushunchasi, uning pedagogik ahamiyati va O‘zbekiston Respublikasi ta’lim tizimida mustaqil ta’limning tashkiliy-huquqiy mexanizmi o‘rganildi. Mustaqil ta’lim o‘quvchining o‘z bilimlarini mustaqil rivojlantirish va boshqarish jarayoni sifatida ta’riflandi. Ishda mustaqil ta’limni tartibga soluvchi normativ-huquqiy baza, jumladan “Ta’lim to‘g‘risida”gi va “Elektron ta’lim to‘g‘risida”gi qonunlar, shuningdek, davlat va mahalliy boshqaruv organlarining roli tahlil qilindi. Ta’lim muassasalari, pedagoglar va o‘quvchilarning mustaqil ta’lim jarayonidagi funksiyalari, shuningdek, moliyaviy ta’minot va nazorat-baholash tizimlari ko‘rib chiqildi. Mustaqil ta’limning samaradorligini oshirishda zamonaviy texnologiyalar va raqamli platformalarning o‘rni alohida ta’kidlandi. Ishning natijalari mustaqil ta’limni rivojlantirish uchun tashkiliy va huquqiy asoslarni mustahkamlash zarurligini ko‘rsatadi hamda ta’lim sifatini oshirishda ushbu mexanizmlarning muhimligini tasdiqlaydi.