Сурункали Юрак Етишмовчилиги Ривожланишида Оксидатив Стресс Ҳолатининг Инсон Организмида Аҳамияти - Абдужалоловна, Халилова Феруза (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Маълумки, СЮЕ ва унинг негизида СБК ривожланишида оксидатив стресс муҳим аҳамиятга эга. Оксидатив стресс ҳолатида инсон организмида яллиғланишга олиб келувчи цитокинлар кўпайиб, кўп аъзоларда тизимли яллиғланиш жараёнлари юзага келади. Қайд этилган жараёнларда α-ўсма некроз омили (α-ЎНО), интерлейкин (ИЛ)-1 ва 6 етакчи ўрин тутади. Ушбу нуқтаи назардан оксидатив стресс, яллиғланиш цитокинлари ва уромодулин оқсили орасидаги боғлиқликларни ўрганиш мақсадга мувофиқ.