«Ўпка Туберкулёзининг Эпидемиологияси: Замонавий Тенденциялар Ва Назорат Чоралари» - Ашуров Отабек Шавкатович (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Туберкулёз инсоният учун энг йирик ижтимоий аҳамиятга эга бўлган касалликлардан бири ҳисобланади. Ўпка туберкулёзи туберкулёзнинг энг кенг тарқалган ва юқумли шакли бўлиб, у нафақат тиббий, балки ижтимоий муаммо ҳам ҳисобланади. Жаҳон соғлиқни сақлаш ташкилоти (ЖССТ) маълумотларига кўра, ҳар йили дунё бўйлаб миллионлаб янги ҳолатлар қайд этилади. Ўзбекистонда ҳам туберкулёзга қарши кураш давлат даражасида амалга оширилади. Шунга қарамай, ҳозирги кунда турли омиллар таъсирида касаллик эпидемиологиясида янги тенденциялар кузатилмоқда.