Xalqaro Bozorda Kompaniya Inson Resurslarini Boshqarish Tizimini Takomillashtirishning Ijobiy Samarasi - Mingto’rayev Sirojiddin; Nurboyev J. M (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Mazkur maqolada global iqtisodiy integratsiya sharoitida kompaniyalarning xalqaro bozorlarda raqobatbardoshligini ta’minlashda inson resurslarini boshqarish tizimini takomillashtirishning dolzarbligi yoritilgan. Bugungi kunda inson kapitali korxona faoliyatining eng muhim strategik omillaridan biri sifatida e’tirof etilib, uni samarali boshqarish orqali korxona umumiy faoliyat ko‘rsatkichlarini oshirish, innovatsion salohiyatni kuchaytirish va xorijiy bozorlarda barqaror o‘sishga erishish mumkinligi asoslab berilgan. Maqolada xalqaro tajriba asosida inson resurslarini boshqarishning zamonaviy yondashuvlari, xususan, kompetensiyalarga asoslangan yondashuv, xodimlar malakasini doimiy rivojlantirish, madaniyatlararo boshqaruv va moslashuvchan ish muhitini yaratish muhimligi ko‘rsatib o‘tilgan. Shuningdek, ilg‘or texnologiyalar, sun’iy intellekt va raqamlashtirish asosida HR tizimini modernizatsiya qilish orqali xodimlarning motivatsiyasini oshirish, samaradorlikni kuchaytirish va iste’dodlarni jalb etish kabi natijalarga erishish mumkinligi tahlil qilingan. Muallif tomonidan olib borilgan tahlillar asosida kompaniya inson resurslari tizimini takomillashtirish nafaqat ichki bozor, balki xalqaro maydonda ham raqobat ustunligini mustahkamlashi, xorijiy investorlar ishonchini oshirishi va brend qiymatini kuchaytirishi mumkin degan xulosa chiqarilgan. Maqola natijalari kompaniya rahbarlari, HR mutaxassislari hamda strategik rejalashtirish bilan shug‘ullanuvchi mutasaddilar uchun amaliy ahamiyatga ega.