Xalqaro Bozorda Kompaniya Inson Resurslarini Boshqarish Tizimini Takomillashtirish - Mingto’rayev Sirojiddin; Nurboyev J. M (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Mazkur maqolada zamonaviy global iqtisodiyot sharoitida kompaniyalarning inson resurslarini boshqarish tizimini takomillashtirish masalalari yoritilgan bo‘lib, inson kapitalining xalqaro bozordagi raqobatbardoshlik darajasini oshirishdagi o‘rni chuqur tahlil etilgan. Kompaniyalar o‘rtasidagi raqobatning kuchayib borishi, mehnat bozorining globallashuvi, malakali mutaxassislar uchun kurashning kuchayishi va masofaviy ish shakllarining kengayishi inson resurslarini boshqarishga bo‘lgan yondashuvni tubdan o‘zgartirishni talab qilmoqda. Shu bois, maqolada inson resurslarini boshqarishning zamonaviy metodlari, xalqaro tajribalar va ilg‘or texnologik yondashuvlar asosida strategik qarorlar qabul qilish muhimligi ta’kidlanadi. Tadqiqotda inson resurslarini rejalashtirish, yollash, tanlash, tayyorlash, rag‘batlantirish, baholash va saqlab qolish kabi bosqichlarining samaradorligini oshirishda xalqaro standartlar asosidagi boshqaruv mexanizmlarining afzalliklari ko‘rsatib berilgan. Xususan, transmilliy korporatsiyalar tajribasi asosida xodimlarning malaka darajasini oshirish, ularni o‘zgaruvchan bozor talablariga moslashtirish, milliy va xalqaro mehnat madaniyatlari o‘rtasida muvozanatni saqlash, hamda kompaniya brendi ostida kuchli korporativ madaniyatni shakllantirishning ahamiyati yoritilgan. Maqolada shuningdek, raqamli texnologiyalar, sun’iy intellekt va analitik vositalardan foydalanish orqali inson resurslarini boshqarish tizimini raqamlashtirish, ma’lumotlar asosida qarorlar qabul qilish va xodimlar bilan uzviy aloqani ta’minlash yo‘llari ham o‘rganilgan. Tahlillar shuni ko‘rsatmoqdaki, kompaniyaning xalqaro bozordagi muvaffaqiyati ko‘p jihatdan inson resurslarini samarali boshqarish tizimiga bog‘liq bo‘lib, u nafaqat ichki samaradorlikni, balki tashqi raqobatbardoshlikni ham belgilab beradi. Ushbu maqola xalqaro menejment, inson resurslari boshqaruvi va strategik rivojlanish sohalarida izlanish olib borayotgan olimlar, amaliyotchilar hamda kompaniya rahbarlari uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega bo‘lib, inson kapitalining xalqaro miqyosdagi boshqaruv tizimlarini shakllantirishda foydali manba bo‘lib xizmat qiladi.