Боғдорчилик Ва Узумчилик Соҳасида Меҳнат Шароитларини Яхшилашнинг Гигиеник Асослари Ва Амалий Ечимлари - Бердиев Умиджон Азимович (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Ҳар қандай соҳада инсон омили асосий ресурс ҳисобланади. Қишлоқ хўжалигининг муҳим тармоқларидан бири бўлган боғдорчилик ва узумчиликда ҳам инсон меҳнати ҳал қилувчи аҳамиятга эга. Мазкур соҳаларда меҳнат фаолияти асосан очиқ ҳавода, мавсумий ва интенсив иш жадвалида амалга оширилади. Айниқса, Ўзбекистондаги иқлим шароитида – ёздаги юқори ҳароратлар, қишдаги совуқ об-ҳаво, агротехник тадбирлар вақтидаги юклама юқорилиги каби омиллар ишчилар соғлиғи ва меҳнат самарадорлигига бевосита таъсир кўрсатади.