Бухоро Вилояти Шароитида Узумчилик Соҳаси Ишчиларининг Меҳнат Шароити Ва Саломатлик Кўрсаткичлари Таҳлили - Бердиев Умиджон Азимович (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Ҳозирги кунда қишлоқ хўжалиги соҳаси, жумладан, узумчилик тармоғи Ўзбекистон Республикаси иқтисодиётида муҳим ўрин тутади. Узумчилик соҳасида меҳнат фаолияти қатор хавфли ва саломатлик учун ноқулай омиллар билан тавсифланади. Жисмоний оғир меҳнат, юқори ҳарорат ва намлик, чангаланган ҳаво, пестицид ва агрохимикатлар билан боғлиқ таъсирлар ишчилар саломатлигига салбий таъсир кўрсатади. Бу омиллар меҳнат унумдорлигига ҳамда ишчи кучи барқарорлигига бевосита таъсир қилади.