Differensial Tenglamalar Yordamida Ekologik O‘Zgarishlarni Matematik Modellashtirish Asoslari - G'ayrat, Sulaymonov (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Ushbu maqolada differensial tenglamalar yordamida ekologik tizimlarda yuzaga kelayotgan o‘zgarishlarni matematik modellashtirish imkoniyatlari o‘rganiladi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — ifloslantiruvchi moddalar tarqalishi, biologik populatsiyalar o‘zgarishi yoki global isish kabi jarayonlarni differensial tenglamalar orqali aniq va ilmiy asoslangan tarzda modellashtirishdir. Ushbu jarayonda analitik va sonli yondashuvlar birgalikda qo‘llanilib, ekologik tizimlarda vaqt va makonga bog‘liq parametrlar tahlil qilinadi. Tadqiqotda birinchi va ikkinchi tartibli differensial tenglamalar, shuningdek, Chebyshev va Euler usullari yordamida modellashtirish bajarildi. Amaliy qismda O‘zbekistonning ayrim sanoat zonalari bo‘yicha ifloslantiruvchi moddalarning tarqalish dinamikasi hisoblab chiqildi va model grafik ko‘rinishda ifodalandi. Natijalar ekologik o‘zgarishlarning matematik xarakterini tushunish, prognoz qilish va boshqarishda differensial tenglamalarning samarali vosita ekanligini ko‘rsatdi. Mazkur maqolaning ilmiy yangiligi shundaki, unda ekologik parametrlar va atrof-muhit ko‘rsatkichlari orasidagi bog‘liqlik bevosita differensial tahlil orqali tavsiflanadi. Tadqiqot natijalari atrof-muhitni muhofaza qilish, ekologik monitoring tizimlarini yaratish hamda davlat ekologiya siyosatini shakllantirishda amaliy ahamiyat kasb etadi. Shu bilan birga, modellashtirishda ayrim parametrlarning aniq emasligi, real sharoitdagi tasodifiyliklar hisobga olinmagan bo‘lib, bu keyingi izlanishlarda stoxastik differensial modellarni qo‘llash zarurligini ko‘rsatadi.