Banklarda Kassa Operatsiyalari Auditi - A. A. Annayev; Aktamov X (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2025)
Ushbu maqolada banklarda kassa operatsiyalarining auditi, uning ahamiyati va amalga oshirish tartibi haqida so'z boradi. Banklar faoliyatida kassa operatsiyalari muhim o'rin tutadi, chunki ularning to'g'ri va samarali amalga oshirilishi bankning moliyaviy holati va mijozlar ishonchiga ta'sir qiladi. Kassa operatsiyalarining auditini o‘tkazish, naqd pulni qabul qilish, chiqish, balans va hisobotlarning aniqligi va ishonchliligini ta’minlashga qaratilgan. Maqolada audit jarayonining asosiy bosqichlari, auditorlar tomonidan bajariladigan tekshiruvlar, xatoliklar va firibgarliklar aniqlash usullari, shuningdek, bank ichidagi ichki nazorat tizimi va uning samaradorligi muhokama qilinadi. Kassa operatsiyalarini audit qilishda eng keng tarqalgan muammolar, ularni bartaraf etish usullari va auditorlar uchun tavsiyalar keltirilgan. Auditorlik tekshiruvlarining maqsadi, kassa operatsiyalarining qonuniyligi, to‘g‘riligi va moliyaviy hisobotlar bilan mosligini ta'minlashdir. Shuningdek, maqolada kassa operatsiyalarini audit qilishda zamonaviy texnologiyalar va avtomatlashtirishning roli, banklarning audit tizimini takomillashtirishga qaratilgan yangiliklar va amaliy tavsiyalar ham ko'rib chiqiladi. Bu audit jarayonini yanada samarali va ishonchli qilishga yordam beradi. Maqola banklarda audit faoliyatini rivojlantirishga, xatoliklar va firibgarliklarni oldini olishga, shuningdek, mijozlar ishonchini oshirishga xizmat qiladi.