Energy Saving in Electrical Lighting: Challenges, Solutions, and the Role of Renewable Resources - Nigora, Karimova (Journal of Innovation in Education and Social Research, 2024)
Yoritishda energiya samaradorligi bugungi kunda eng dolzarb masalalardan biridir. Energiya resurslariga bo‘lgan talab ortib borishi va ularga bo‘lgan ehtiyoj oshishi bilan, energiya resurslaridan oqilona foydalanish zarurati yanada muhim ahamiyat kasb etmoqda. Shuningdek, elektr jihozlari sonining ortib borishi, yoritilgan bilbordlar va boshqa katta miqdorda elektr energiyasini talab qiladigan tuzilmalar sonining ko‘payishi bilan, elektr energiyasi iste’moli oshmoqda. Elektr energiyasi iste’molining oshishi atrof-muhitga qo‘shimcha yuk soladi, tabiiy resurslarni kamaytiradi va ekologik muammolarni keltirib chiqaradi. Atrof-muhitning yuklanishi ortib bormoqda. Bunga qaramay, energiya va yoritish xarajatlarini tejash va qayta ishlash chora-tadbirlarini ishlab chiqish va amalga oshirishga yetarlicha e'tibor qaratilmayapti. Elektr energiyasini tejash orqali bir nechta samarali natijalarga erishish mumkin. Yuqorida aytib o‘tilgan resurslar orqali olingan energiya keyinchalik elektr energiyasiga aylantiriladi, bu esa tabiiy resurslarni qisman tejashga olib keladi.