TUPROQNI TADQIQ QILISHDA QO‘LLANILADIGAN MODELLAR - Rajabayevich, Temur Matqurbonov (Journal of Discoveries in Applied and Natural Science, 2024)
Tuproq qishloq xo‘jalik ekinlarini yetishtirishda asosiy omil hisoblanadi. Tuproq tuzilish jihatidan murakkab bo‘lib, fizik, kimyoviy va biologik jarayonlarni o‘z ichiga oladi. Bunday jarayonlarni o‘rganish tadqiqotchidan ko‘p vaqt, kuch va mablag‘ talab qiladi. Ushbu muammolarni hal qilish va barqaror qishloq xo‘jaligini yaratishda tuproq modellari katta rol o‘ynaydi. Ushbu modellar tadqiqotchilarga sug‘orish suvini boshqarish, ozuqa moddalarining aylanishi va organik moddalarning holati kabi tuproq xossalari hamda tarkibining dinamikasini simulyatsiya qilish orqali ushbu jarayonlarni osongina tushunishga yordam beradi. Modellardan foydalanib, olimlar tuproqning turli xil ekologik sharoitlarga va boshqaruv usullariga qanday javob berishini taxmin qilishlari mumkin, bu esa tuproqni barqaror boshqarish uchun juda muhimdir. Ushbu sharh maqolada tuproqshunoslik sohasida keng qo‘llaniladigan tuproq va qishloq xo‘jaligi modellari qisqacha muhokama qilinadi.