Шарқий Қашқадарё воҳасининг мудофаа иншоотлари (сўнги ўрта асрлар мисолида) - Саидов Фаррух Соибович (Journal of Creativity in Art and Design, 2025)
Сўнги ўрта асрлада нафақат Қашкадарё воҳасининг, балки умуман Ўрта Осиёнинг тарихини ўрганишда шу даврда вужудга келган мудофаа иншоотларни ўрганиш муҳим ўрин тутади. Мудофаа тизимини яратишда мутахассислар, авлодлар тажрибасидан кенг фойдаланганлар. Шаҳарлар, аҳоли манзилгоҳлари, савдо йўллари, дарё кечувлари ва бошқа муҳим жойларни ҳимоя қилишда қалин деворлар, қўрғонлардан кенг фойдаланилган. Уларнинг барчаси биргаликда ўлкани ҳимоя қилувчи ягона мудофаа тизимини ташкил этган.