SHARQDA MAQOM SAN’ATINING PAYDO BO‘LISHI VA RIVOJLANISHI - Xolmurodovna, Ramazonova O’g’iloy; Baxtiyor o’g’li, Po’latov Davrbek (Journal of Creativity in Art and Design, 2024)
Maqom san’ati, ayniqsa, Sharq xalqlari jahon sivilizatsiyasi xazinasiga bergan madaniy va ma’naviy qadriyatlar orasida ajralib turadi. Ushbu noyob, elita va boy musiqa san’ati Gibraltar bo‘g‘ozidan Hindiston yarim oroliga tarqaldi. Bugungi kunda Turkiya, Ozarbayjon, Eron, Arab halqlari, Turkmaniston, 0‘zbekiston, Tojikiston, Sharqiy Turkiston kabi davlatlarda maqom san’ati mavjud. Maqomlar Sharq xalqlarida juda qadim zamonlardan mavjud bo'lgan mumtoz musiqa janridir. Ular bu xalqlarning 0‘ziga xos musiqa boyliklari asosida kasbiy sozanda va xonandalar tomonidan yaratilgan va uzoq madaniy-tarixiy taraqqiyot jarayonida mustaqil musiqa janri sifatida yuzaga kelgan. Modernizatsiya davri yaratgan madaniy qadriyatlarning keskin uzilishlariga qaramay, ushbu san’at hozirgi kungacha saqlanib qoldi, 0‘ziga xosligi va 0‘ziga xosligini saqlab qoldi va o‘z kelajagini zamon ruhiga mos ravishda ta’minladi. Maqomlar Sharq xalqlarining musiqa merosida juda katta o‘rin tutadi.