TANBUR VA DUTOR SOZLARINING PAYDO BOʻLISHI VA CHOLGʻU IJROCHILIGIDAGI OʻRNI - Xolmurodovna, Ramazonova O’g’iloy; Baxodirovna, Irgasheva Nigora (Journal of Creativity in Art and Design, 2024)
Ma’lumki oʻzbek xalqining ogʻzaki an’anadagi kasbiy musiqasi, xususan maqom yoʻllari yirik shaklda boʻlib, rangba-rang doyra usullariga ega. Bu esa xonanda-yu, sozandadan yuksak mahorat va tugʻma ritm talab etadi. Oʻtmishda tanbur va dutor sozandalarining paydo boʻlishi quyidagicha kechgan: Oʻrta Osiyo musiqashunos olimlarning gullab yashnashi yirik markazlashgan davlat vujudga kelgan davrga toʻgʻri keladi. Davlat markazi esa, Buxoro boʻlib, uni Samoniylar sulolasi boshqargan.